Nakon desetina održanih seminara i obuka iz oblasti zaštite podataka koji su imali za cilj da osposobe pravnike i lica iz drugih delatnosti za obavljanje poslova DPO-a, Advokatska kancelarija Milić i kompanija Poslovna savršenost, doneli su odluku da projekat Top Conference obogate još jednim seminarom koji će biti realizovan početkom 2022. godine.

Kako je IT industrija u ekspanziji u celom svetu, a Srbija je važna tačka na toj mapi, pojavila se potreba da se ova brzorastuća grana privrede osnaži kvalitetnijom pravnom podrškom koja bi ispratila njen razvoj. S obzirom da je advokat Dragan Milić jedan od pionira Internet prava i IT prava kod nas, po već oprobanom uspešnom modelu, osmišljen je koncept nove serije dvodnevnih seminara čija bi tema bili pravni aspekti IT industrije. Seminar je namenjen pravnicima koji su zaposleni u IT firmama, zaposlenima u HR-u, na rukovodećim funkcijama, project menadžerima, kao i svima koji žele da unaprede znanje iz pravnih oblasti koje su povezane sa industrijom visokih tehnologija. Razumevanje pravne prirode računarskog koda, baza podataka, NFT-a, Žigova, Internet domena, Ugovora na kojima se zasniva angažovanje programera, poverljivost podataka, samo su neke od tema koje će biti obrađene na seminaru koji će biti održan 24. i 25. Februara u Hotelu Borkovac. U predavanjima će učestvovati i drugi članovi advokatske kancelarije sa iskustvom u pravnim oblastima koje su tema predavanja.

Prvi dan seminara će biti posvećen specifičnostima radnih odnosa u IT poslovanju, kao i ugovorima koji se tim povodom zaključuju. U okviru ugovornih odnosa biće obrađen i ugovor između pravnih lica odnosno preduzetnika. Sastavni deo ugovora su i klauzule poverljivosti, zaštite podataka, intelektualne svojine i zabrane konkurencije. Kako je za svaki poslovi identitet bitno zaštititi i ime firme odnosno rpoizvoda ili usluge, neizostavna tema seminara će biti i žig odnosno trademark, a kada je se zaštićeni znak stavi u kontekst internet nameće se i potreba da se sagledaju i pravni aspekti naziva internet domena.

Drugi dan je posvećen računarskom program kao vrsti intelektualne svojine. Da li se kod štiti patentom ili kao autorsko delo? Kako ta zaštita proizvodi pravno dejstvo i kako se prava ostvaruju pred sudom. Ko se smatra autorom programa, a ko nosiocem prava. Šta kada se program stvori u radnom odnosu. Baze podataka kao autorsko delo. Trajanje autorskih prava na računarskom programu. Ugovori o licenci. Samo su neke od tema drugog dana seminara o pravnim aspektima IT industrije.