Autor Dragan Milić

Tekst je objavljen u okviru redovne kolumne autora u magazinu Nova ekonomija, u februaru 2024:

Pre nekih trinaest – četrnaest godina prvi put sam bio u poziciji da moram više da se zainteresujem za svetsku berzu, kretanja indeksa, kao i za kompanije koje se tamo kotiraju. I ispostavilo se da je upravo period koji je usledio nakon toga, bio veoma zanimljiv za praćenje. Dokaz da dinamičnost berzanskih dešavanja ne mora nužno podrazumevati crne labudove, petke i utorke, već i jedan prilično stabilan – bull period ili period “bika” može biti jednako interesantan. Pre svega zbog tehnoloških revolucija i promena koje su svih ovih godina u talasima nadirale i menjale tržište, naše navike i poslove.

Igrom slučaja, baš je ta 2011. godina kada sam krenuo da pratim članke o tržištu kapitala, bila poslednja da je neka “ne IT firma” bila najveća kompanija na svetu. Apple je već sledeće godine sa trona skinuo veliki ExxonMobil, koji je još dve tri godine nakon toga bio u top 5 i onda povučen padom cene nafte konačno popustio pred velikim tehnološkim divovima.

Elem, do početka druge decenije ovog veka, mesta najvećih su bila rezervisana za naftaše, proizvodne kompanije, velike investicione fondove, ali i neke u to vreme primarno “harveraše” poput IBM-a i Intel-a. Dakle, sa izuzetkom Microsoft-a koji se prilično rano probio u top 10 (iako je softverski orjentisana firma), u principu se znalo ko vlada svetom.

Međutim, ako pogledamo poslednju deceniju, nazivi koje možete videti na listama top 5 ili čak top 10 kompanija koje se kotiraju na berzama, po tržišnoj vrednosti, su Apple, Majkrosoft, Alfabet, Meta, Amazon itd. Dakle, kompanije koje nemaju nekretnine, velika postrojenja, rudne koncesije, fabričke linije, ali imaju nešto drugo. Intelektualnu svojinu i podatke. Prava i kontrolu nad najsofisticiranijim softverima, razvijene algoritme, prava na baze podataka koje sadrže podatke milijardi ljudi, na osnovu čije analitike i upotrebe te kompanije generišu strahovite prihode.

Kompanija Tesla je na primer u vreme pisanja ovog teksta 11. na listi. Daleko ispred bilo koje druge automobilske kompanije. Tojota je sledeća na 32. mestu. Da li Tesla ima više fabričkih kapaciteta od pomenute Tojote? Folksvagena? Ne naravno. Ne proda ni blizu automobila kao neka nemačka kompanija ili japanska. Čak i korejska. Ali ima AI algoritme, vredne podatke i – budućnost. Tesla se vodi primarno kao Big data kompanija. Svakodnevnom vožnjom, milioni vlasnika auta Tesla treniraju njegovu veštačku inteligenciju i čine je sve savršenijom i spremnijom da jedan dan pomeri vožnju putničkih automobile na novi nivo.

Koka – kola je sa nekada druge pozicije najvećih, pala na čak 40 mesto. Intel je duboko na 66. mestu a bio je pre dot com buma u prvih 5. IBM je pao još dublje, na 72 mesto. A ispred su “neki novi klinci kompanije” poput Netflix-a, Salesforce-a, Oracle-a…

Poenta ove cele priče je u pomenutoj intelektualnoj svojini i podacima. Resursu novog doba, bez čega se više ne može, i bez čega nema ni biznisa, ni ozbiljnog posla. Nije više ni žig, tj trade mark toliko dominantan kada je intelekutualna svojina u pitanju. Dokaz je upravo Koka – Kola. Nekada najjači brend. Školski primer najvrednijeg žiga, sada je daleko iza big tech divova, po maket cap vrednosti.

Dakle, nekada moćni vladari svetske ekonomije predali su tron nosiocima internet i data tehnološke revolucije koja je ekspanziju doživela pre deceniju i po.

Ali, na isti način se i danas dešava smena u vrhu, gde opet jedna nova industrijska – tehnološka revolucija, nazovimo je 4.0 na pogonu veštačke inteligencije ruši nove rekorde na berzama. I tako smo mogli da svedočimo kako je u ovom prvom kvartalu 2024. godine, Microsoft posle nekoliko godina gledanja u leđu tvorcu IOS-a, izbio na prvo mesto, sa market kapom od nešto malo manje 3.000 miliarde dolara. Pre svega zahvaljujući vizionarskoj investiciji u OpenAI kompaniju, tj ChatGPT.

Prethodne godine su za svetske berze manje više, bar po indeksima bile “godine bika”, kada dominira tzv. bull market. A medved se očigledno i ovog Sretenja vratio u rupu. Videćemo da li će se taj bull trend nastaviti, kako će svetska ekonomija dalje reagovati na vojne i trgovinske ratove, inflaciju i poteze centralnih banaka povodom referentnih kamatnih stopa. Za kompanije koje razvijaju AI, ne brinemo, ali može li “AI bik” sam da vuče indekse.

A sudeći po kineskom horoskopu, 2024. će biti godina zmaja. Doduše drvenog. Šta god to značilo.